Vakken

Op onze school zullen de kinderen veel verschillende vakken aangeboden krijgen. Op onze school staan 5 vakken centraal: 

 

- Rekenen

- Taal

- Spelling

- Engels

- Bewegingsonderwijs

 

Naast de hoofdvakken die elke dag gegeven worden krijgen de kinderen per blok extra vakken aangeboden. De extra vakken die de kinderen krijgen zijn: 

 

- Handvaardigheid

- Tekenen

- Dierenverzorging

- Verzorging

- Mediawijsheid

- Techniek

- Muziek

- Drama

- Geschiedenis

- Natuur

- Levensbeschouwing

- Organiseren

- Steek je handen uit!

 

Mediawijsheid

 

Tijdens de projecten van mediawijsheid krijgen de kinderen met veel verschillende dingen te maken. Een aantal projecten die de kinderen krijgen zijn:

 

- De gevaren van internet

- Cyberpesten

- Hoe maak je een film?

- Editten

- Mailcontact

 

Bij het project hoe maak je een film, gaan de kinderen ook daadwerkelijk een film maken. Dit project wordt gegeven in groep 7. De kinderen zullen hiervoor het script zelf moeten schrijven en de locatie regelen. Aan het einde van het project krijgen zij de mogelijkheid om met studenten van de techniek opleiding samen de film te draaien. Aan het einde van het blok wordt er een film middag georganiseerd waarbij alle films bekeken en beoordeeld worden. Ouders/verzorgers zijn hier dan ook voor uitgenodigd.

 

Dierenverzorging

Binnen onze organisatie vinden wij het ook belangrijk dat de kinderen zich bezig kunnen houden met het verzorgen van dieren. De kinderen zullen dan ook tijdens een project naar de plaatselijke kinderboerderij gaan. De projecten die de kinderen hier kunnen krijgen zijn:

 

- Dieren verzorgen

- De dierenarts

- Planten 

- Leefomgeving en gedragsherkenning  

 

Op 4 oktober zijn de groepen 4 uitgenodigd om de hele dag de dieren te verzorgen. Zo maken ze alvast kennis met de kinderboerderij, de werknemers en de dieren. Het project kinderboerderij zal voor de klassen starten in blok 3. 

 

Organiseren

De leerlingen op onze school zullen ook het vak organiseren krijgen. De leerlingen zullen in de eerst paar lessen informatie krijgen over hoe je een project kan organiseren. Uiteindelijk gaan ze zelf een aantal projecten organiseren met betrekking tot een van de gegeven vakken. Denk hierbij aan:

 

- De sportdag

- Het schoolreisje

- Organisatie kantine 

 

Muziek

Elk leerjaar krijgen de kinderen een project die met muziek te maken heeft. Deze projecten worden ingevuld door:

 

- zingen

- componeren en improviseren

- bewegen

- spelen

- lezen en noteren

 

Het project muziek, wordt gegeven door een vakleerkracht. Elke week krijgen de kinderen op onze school muzieklessen.  De vakleerkracht zal de kinderen in de onderbouw kennis laten maken met het vak muziek. 

 

Steek je handen uit!

 

Tijdens het project 'steek je handen uit' worden de kinderen ingedeeld op 3 niveau's. Deze 3 niveau's zijn: klus, klus en plus en plus. De projecten die gegeven zullen worden zijn: koken en bakken, klussen en techniek. In het schema hieronder kunt u zien hoe wij te werk zullen gaan. Dit project wordt gegeven vanaf groep 3. 

Klusklas Tusklas Plusklas
Blok 1 koken en bakken klussen techniek
Blok 2 klussen techniek koken en bakken
Blok 3 techniek koken en bakken klussen

 

De methode

Op onze school hanteren wij de methode 'Padvinders'. In de methode maak je kennis met Tag en Mac. Zij zijn twee padvinders die de kinderen van groep 1 tot groep 8 meenemen op avontuur. Samen met hen ontwikkelen ze op allerlei manieren vaardigheden die ze nodig zullen hebben in de toekomst.

 

Er is een programma voor het digibord, tablet en computer. Daarnaast zijn er ook boeken ontwikkeld. Op het digibord staan alle lessen voor de leerkrachten klaar. Het programma is zo gemaakt dat de leerkrachten de lessen helemaal naar eigen hand kunnen zetten. Er kan materiaal toegevoegd worden of juist weggelaten worden. Op het tablet van de kinderen krijgen de kinderen de lessen die ze die dag moeten maken. Daar zien zij direct wat ze fout doen en zijn Tag en Mac er om de kinderen op weg te helpen. Ze leggen uit en geven tips. Als echte padvinder kan je punten verdienen. Voor elk kind is een persoonlijk streefniveau ingevoerd, zodat de kinderen op hun eigen niveau te werk kunnen gaan en punten kunnen verdienen. Het programma biedt een scorebord waar de namen van de kinderen komen te staan die een niveau hoger zijn gekomen. Dit om alle kinderen in de klas een succeservaring te geven. Het maakt dus niet uit welk niveau je doet. Iedereen krijgt de kans om op het scorebord te komen. Naast dat de leerlingen een tablet hebben heeft de leerkracht er ook een, waarbij ze de voortgang van de klas bij kan houden. Zo weet de leerkracht precies waar er hulp geboden moet worden. 

 

Naast alle digitale apparaten biedt de methode ook de mogelijkheid om vanuit een boek te werken. Alle werkbladen kunnen uitgeprint worden op A4, maar ook vergroot. In groep 3 krijgen de kinderen tijdens de schrijflessen de methode automatisch op papier. Tag en Mac zullen hun via het schrift meenemen op avontuur en ze alle letters leren schrijven. Het digibord biedt filmpjes waarbij Tag en Mac de kinderen uitleggen hoe de letters geschreven moeten worden. 

 

Tag en Mac zullen de kinderen bij alle vakken begeleiden. Ze leren kinderen dat fouten maken niet erg is en ze juist alleen maar helpt. Tag en Mac zullen op het niveau van de kinderen vaak om hulp vragen. Zij zijn namelijk ook nog aan het leren en de kinderen moeten hen daarbij helpen. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb